Nieuws

Zo kunt u effectief werken in uw thuiskantoor

Voor velen van ons is thuiswerken het afgelopen jaar de norm geworden. Soms kan het lastig zijn effectief aan de slag te gaan als u thuis werkt met alle afleiding om u heen. Wij geven graag een paar tips om toch effectief te kunnen werken in uw thuiskantoor.

  • Zorg voor een goede inrichting

Dit is de basis van een effectief dagje werken. Zorg dat uw werkplek in orde is. Het beste is een aparte werkplek te zoeken, in plaats van met uw laptop aan de keukentafel te zitten. Dat geeft het idee dat u echt ‘naar uw werk moet’. Bovendien zorgt een aparte werkplek voor minder afleiding. Het idee om toch even de vaatwasser uit te ruimen of de kast te ordenen voorkomt u zo waardoor u met uw werk bezig blijft.

Naast het elimineren van afleiding is het belangrijk de juiste meubels te hebben op uw werkplek. Het moet een zogenaamde ‘ergonomische’ werkplek zijn. De juiste werkhouding is daarbij van belang. Zorg dus voor het juiste bureau en de juiste stoel. Het gaat dan om een bureaustoel met de goede hoogte of een bureau dat ruim genoeg is om werkapparatuur kwijt te kunnen. In onze andere blog geven we nog meer tips waar u op kunt letten wanneer u een thuiswerkplek inricht. Bij een juiste werkhouding gaat het er ook om dat u beide voeten op de grond zet, dat u rechtop gaat zitten, op een afstand van ongeveer 40 tot 50 centimeter van het scherm af (Arboportaal, Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid).  

U kunt bij Ferbox terecht voor bureaustoelen en bureaus. We hebben onder andere veel keuze in bureaus van ons eigen merk. Denk aan elektrische zit-sta bureaus. De hele dag zitten kan nadelig zijn voor uw gezondheid en een zit-sta bureau is daar een oplossing voor. Bovendien laat onderzoek zien dat minder zitten en meer staan tijdens het werk zorgt voor minder vermoeidheid en meer betrokkenheid bij het werk. Met onze Herman miller Aeron heeft u daar een passende bureaustoel bij.

  • Houd een routine aan

Een tweede tip om effectief thuis te werken is het aanhouden van een routine. Waar u vroeger op een bepaalde tijd opstond om naar werk te gaan, is het handig diezelfde routine nu aan te houden. Dat zorgt voor structuur in uw dag en zorgt dat u met energie elke dag aan het werk kunt. Kleed u aan, ontbijt zoals gebruikelijk en werk op vaste werktijden. Routine en regelmaat helpen.

  • Maak een to-do lijst/ takenlijst

Maak een takenlijst, oftewel een to-do lijst. Zo weet u precies welke taken die dag gedaan moeten worden. Naast het feit dat het een tevreden gevoel geeft wanneer u taken af kunt strepen, zorgt het ook voor duidelijkheid voor andere werkdagen. Lukte het niet een taak diezelfde dag af te krijgen? Schrijf hem op voor morgen en ga er dan mee aan de slag. Het is verleidelijk te proberen alles af te maken, maar probeer kantooruren aan te houden. Dat zorgt voor meer rust. Als u nog een stapje verder wilt gaan, kunt u kiezen een schema op te stellen. Verwerk daar de taken in, samen met pauzes.

  • Blijf samenwerken met collega’s

Thuiswerken betekent dat u niet meer naar kantoor kunt en uw collega’s dus waarschijnlijk niet vaak meer ziet. Maar u kunt natuurlijk nog steeds met ze samenwerken, op een afstand. Daar zijn ontzettend handige tools voor tegenwoordig. Videobellen werkt niet altijd even fijn, maar het blijft een manier om toch het sociale contact te onderhouden en samen aan de slag te gaan. En die gesprekken hoeven lang niet altijd over werk te gaan. Begin elke dag kort met een praatje of las online koffiepauzes in. Zo blijft thuiswerken leuk en effectief, samen met collega’s.

  • Neem voldoende pauzes

Op kantoor liep u nog weleens naar de koffieautomaat om even de beentjes te strekken. Wanneer u thuis werkt, komen die korte pauzemomentjes misschien minder vaak voor. En dat is jammer, want deze zijn erg belangrijk. Volgens de regels van de Rijksoverheid geldt dat u met iedere 5,5 uur die u gewerkt heeft recht heeft op 30 minuten pauze. Wanneer u thuis zit, kunt u dit natuurlijk zelf bepalen. Maar las voldoende pauzes in. Deze hoeven niet allemaal een half uur te zijn. Vijf of tien minuutjes even niet naar een scherm staren doet al wonderen voor de concentratie. Tel daar een frisse neus halen bij op en u kunt er voorlopig weer even tegenaan. In de pauze geeft u uw hoofd even rust waarna u daarna weer fris aan de slag kunt.

Chat openen
Hallo 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp! ✅