Nieuws

5 makkelijke kamerplanten voor in uw kantoor

De een houdt ervan terwijl de ander ze maar teveel moeite vindt: kamerplanten. Maar een plant in uw kantoor hebben heeft een positieve invloed op uw werk. In deze blog legt Ferbox uit hoe dat komt en welke kamerplanten makkelijk te onderhouden zijn voor in uw kantoor.

Planten in de werkkamer zijn een goede investering, blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, in samenwerking met onder andere Fytagoras, een onderzoeksinstituut gespecialiseerd in plantenonderzoek. Uit dat onderzoek kwamen zes positieve effecten naar voren die te danken zijn aan de aanwezigheid van planten in de ruimte:

  • Luchtvochtigheid: deze is in ruimtes met planten gemiddeld 5% hoger dan in een ruimte zonder planten
  • Thermisch comfort: wanneer er planten aanwezig zijn wordt de temperatuur in de werkruimte door medewerkers minder vlug als te koud of te warm ervaren
  • Aantrekkelijker: medewerkers beoordelen dat een werkplek na beplanting aantrekkelijker wordt om te zien
  • Gemoedstoestand: medewerkers geven aan dat de gemoedstoestand door het plaatsen van de planten positiever is dan ervoor
  • Tevredenheid over functioneren: medewerkers indiceren dat ze meer tevreden zijn over het eigen functioneren na het plaatsen van de planten. Ook de verwachting over hoe tevreden werkgevers zijn over het presteren is gegroeid
  • Minder ziekteverzuim: het blijkt dat mensen zich minder vaak ziek melden als ze werken in een ruimte met planten erin. Gemiddeld is dat 1,6 ziektedag per medewerker minder per jaar

De kosten die worden gemaakt voor de aankoop en het onderhoud van de planten kunnen snel worden terugverdiend, vaak al binnen één jaar. Dat komt voornamelijk door het beter presteren van het personeel en het lagere ziekteverzuim. Na dat jaar levert de investering dus juist geld op. Ook op het punt van energiebesparing zijn planten in de werkkamer een goede oplossing: ze zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en verkoelen ruimtes in de zomer.

5 makkelijke kamerplanten

Als u aan het werk bent op kantoor of in uw werkruimte thuis heeft u waarschijnlijk niet veel tijd om de planten te onderhouden. Daarom is het van belang voor kamerplanten te kiezen die niet veel aandacht vereisen, bijvoorbeeld omdat ze weinig water nodig hebben. Wij geven u graag een paar opties om uit te kiezen.

De rubberplant

De rubberplant

De rubberplant, oftewel ficus elastica, staat vooral bekend om de luchtzuiverende werking. De plant groeit vooral in de hoogte en niet zozeer in de breedte. Veel ruimte is dus niet nodig. Verder heeft de rubberplant relatief weinig water en licht nodig om gezond te blijven.

De cactus

Een cactus

Dat de cactus een overlever is, is bij veel mensen wel bekend. De plant heeft weinig water nodig omdat hij van nature al gewend is aan een droge omgeving. De cactus overleeft zelfs een maand zonder water. Bovendien hoeft de plant niet per se wel of niet in het zonlicht te staan. Alleen in de zomer is het wel handig de cactus niet in het volle licht te zetten omdat de plant dat niet heel goed meer aankan.

De gatenplant

Een gatenplant

De gatenplant staat ook bekend onder de naam Monstera. Waarom de plant de gatenplant heet is makkelijk te raden. De Monstera houdt wel van een vochtige bodem, maar erg veel water heeft hij niet nodig. Verder is het niet aan te raden de gatenplant in het volle zonlicht te zetten. Zet hem liever op een plaats in de werkkamer iets verder van het raam vandaan.

De Aloë Vera

Aloë Vera

Iedereen is bekend met het goedje dat deze plant produceert waar onze huid weer soepel van wordt. De plant zelf is echter ook leuk om neer te zetten op het kantoor. De Aloë Vera zuivert de lucht in de ruimte en heeft maar weinig onderhoud nodig. Overigens is het niet aan te raden zelf aan de plant te gaan zitten voor het verzorgingsmiddel dat erin zit. Het is slimmer dat gewoon in een potje uit de winkel te kopen.

De Sansevieria

Een Sansevieria

De Sansevieria is nog steeds erg populair, mede omdat de plant goed kan overleven. Het is van oorsprong een woestijnplant en heeft daarom weinig water nodig. Pas wel op met te veel water geven. Dat geldt voor alle planten. Geef de Sansevieria pas water als de aarde in de pot helemaal droog is.

De beste kantoorplanten

Welke plant het beste in uw kantoor past, is helemaal aan u. U kunt kiezen voor de opties hierboven maar er zijn nog genoeg andere kamerplanten die weinig aandacht nodig hebben en wel een mooie aanvulling zijn voor in uw kantoor. Op zoek naar ander meubilair voor uw kantoorruimte? Ferbox heeft een breed assortiment aan nieuw en gebruikt kantoormeubilair. Bekijk snel de collectie.

Chat openen
Hallo 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp! ✅