Nieuws

Waarom een zit-sta bureau aanschaffen?

U herkent het vast als u een kantoorbaan heeft: de hele dag achter uw bureau zitten, met onder andere rug- en schouderklachten als gevolg. Daar is een goede oplossing voor: het aanschaffen van een (tweedehands) zit-sta bureau. Ook bij Ferbox kunt u terecht als u de voordelen van zo’n bureau wilt ervaren.  

Het is algemeen bekend dat lang zitten een slechte invloed heeft op de gezondheid. Veel mensen met een kantoorbaan lopen daarmee extra risico op gezondheidsklachten. TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, laat zien dat er een verhoogd risico is op hart- en vaatziektes en Diabetes type 2 (TNO, 2013). Er zijn zelfs aanwijzingen dat lang zitten samen kan gaan met een hoger risico op vroegtijdig overlijden. In Nederland zitten we gemiddeld 10,1 uur op een doordeweekse dag, waarvan een derde tot de helft van het zitten op het werk gebeurt (TNO, 2015). Het is dus belangrijk te proberen het zitten op het werk te verminderen. Een zit-sta bureau kan daar een hulpmiddel bij zijn.  

Klachten door lang zitten

De meest herkenbare klachten bij lang zitten zullen rug-, nek- en schouderklachten zijn. Ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag te zitten, er is om de zoveel tijd beweging nodig om klachten te voorkomen. Als u lang aan een stuk door aan het werken bent achter uw bureau, gaat u vaak onbewust wat meer voorovergebogen werken. Daar komen de klachten in uw rug, nek en schouders dan bijvoorbeeld vandaan.

De wervelkolom neemt een natuurlijkere houding aan als u achter een bureau staat. Pas wel op dat u niet té lang achter elkaar staat elke werkdag, dat is ook niet goed voor onder andere uw rug. Door zitten en staan te combineren met een zit-sta bureau, heeft u minder snel last van lichamelijke klachten. Beweging helpt u eveneens verder de dag klachtenvrij door te komen. Loop bijvoorbeeld in uw pauze een rondje door het park of loop een eindje om als u koffie gaat halen.

Meer energie

Een andere reden om een zit-sta bureau aan te schaffen, is het feit dat het lichaam 10 keer zoveel bloed rondpompt. Een effectievere bloedsomloop houdt u scherper en alerter waardoor u productiever uw werk kan doen. Staand werken zorgt voor de verbranding van zo’n 50 kilocalorieën per uur. Een Brits onderzoek uit 2018 laat ten slotte zien dat medewerkers die korter zitten op een werkdag minder snel moe zijn en zich meer betrokken voelen bij hun werk (Edwardson, Yates,… 2018).

Door afwisselend staand en zittend te werken krijgt u minder snel last van een slaperig gevoel. Zodra u voelt dat u wat minder energie heeft, kunt u aan uw bureau gaan staan om weer actiever aan het werk te gaan.

Beweging nodig

In deze coronatijd zullen veel mensen vanuit thuis werken. Ook dan kunt u ervoor kiezen een zit-sta bureau aan te schaffen bij de inrichting van uw werkplek. Het is thuis net zo belangrijk als op het werk om niet te lang ononderbroken te zitten. Met een zit-sta bureau zorgt u ervoor dat u, eveneens als u vanuit huis aan het werk bent, met een goede werkhouding bezig bent. Bij Ferbox vindt u al zit-sta bureaus voor minder dan €300,-.

En in plaats van het extra rondje naar de koffiezetautomaat kunt u in uw middagpauze een rondje met de hond lopen of gewoon voor uzelf een frisse neus halen. Een zit-sta bureau kan een deel van de oplossing zijn voor bijvoorbeeld lichamelijke klachten, maar meer beweging draagt ook veel bij aan gezonder werken. Er zijn nog geen vaste richtlijnen in Nederland rondom het aantal uur zitten (tijdens het werk). TNO adviseert het zitten regelmatig te onderbreken met staan of lopen. Het is verder belangrijk niet te lang te staan: TNO geeft het advies niet meer dan 1 uur achter elkaar en 4 uur in totaal te staan op een dag.

Tips bij aanschaf

Mocht u besloten hebben een zit-sta bureau aan te schaffen voor uw kantoorinrichting of thuiswerkplek, is het belangrijk op een aantal dingen te letten. Denk bijvoorbeeld aan het bereik van een zit-sta bureau. Wilt u een groter bereik, bijvoorbeeld 65 tot 128 centimeter, of mag het bereik wat kleiner zijn, zoals 72 tot 119 centimeter? Bij Ferbox vindt u bureaus van diverse maten en kleuren. En let ook op de bladmaten, zorg ervoor dat het werkblad van uw zit-sta bureau groot genoeg is naar uw wensen.

Als u verder een zit-sta bureau wilt aanschaffen waar meerdere personen gebruik van gaan maken, is een memory functie erg handig. Zo kan elke gebruiker zijn of haar gewenste hoogte snel terugvinden. Ten slotte is het fijn als het zit-sta bureau blokkeerinrichting heeft. Zo schiet de tafel niet per ongeluk omhoog als u wat kracht zet met uw knieën bijvoorbeeld.

Het aanbod van Ferbox

Bij Ferbox kunt u terecht voor een ruim assortiment aan zit-sta bureaus. Op de website kunt u uw bureau aanpassen naar uw wensen. Bepaal zelf de kleur en afmeting van het blad, en bekijk de extra mogelijkheden, een kabelgat toevoegen bijvoorbeeld. De bureaus zijn verder elektrisch verstelbaar en daarmee handig in gebruik. Naast volledig nieuwe zit-sta bureaus verkoopt Ferbox ook refurbished modellen. Zo heeft u een goed bureau voor een fijne prijs, met een beter gevolg voor het milieu.

Chat openen
Hallo 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp! ✅