Nieuws

Het inrichten van een thuiswerkplek: waar moet u op letten?

In deze coronatijd is thuiswerken voor veel mensen de nieuwe standaard geworden. Daarom is het van belang dat u uw thuiswerkplek goed inricht. Het gaat dan niet alleen om de inrichting qua meubels maar bijvoorbeeld ook waar in huis uw thuiskantoor zich bevindt. Ferbox geeft u graag tips en uitleg over het inrichten van uw thuiswerkplek.

Tot wanneer we thuis zullen blijven moeten werken? Waarschijnlijk zal thuiswerken voorlopig nog de norm blijven tijdens deze lockdown. Na de coronacrisis zullen meer mensen vaker blijven thuiswerken. Maar liefst 95% van de werkgevers denkt dat werknemers nadat de coronacrisis voorbij is vaker thuis zullen werken, blijft uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN.  

En dat lijkt ook logisch: thuiswerken biedt veel voordelen voor de werknemer. Zo hebt u geen (langere) reistijd (door files), kunt u werk en privé makkelijk combineren en kunt u thuis productiever en meer gefocust werken. Uit een onderzoek uit 2013 van onder andere de Stanford University bij een Chinese reiswebsite blijkt dat thuiswerkers 13% betere prestaties leverden dan werknemers op het kantoor.

Een ergonomische werkplek

Uw werkplek in huis moet bij het inrichten aan bepaalde regels voldoen omtrent de gezondheid en veiligheid. Een werkplek moet ‘ergonomisch’ ingericht zijn. Denk daarbij aan een juiste werkhouding en voldoende rustmomenten. Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om een bureaustoel met de juiste hoogte of een bureau dat ruim genoeg is om werkapparatuur kwijt te kunnen.

De werkgever heeft ook een verantwoordelijkheid over zijn thuiswerkende werknemers. Zo bieden sommige werkgevers voorzieningen ter beschikking voor het inrichten van uw thuiskantoor, zoals een bureaustoel of bepaalde technische apparatuur.

Inrichting naar eigen smaak

Een ander belangrijk voordeel: u kunt geheel zelf uw werkplek invullen. Houdt u van houten meubels of juist van design? Kiest u voor veel fotolijstjes en decoratie of wilt u het liefst zo min mogelijk dingen rondom uw werkplek hebben? En als u erg van planten houdt, kunt u de hele kamer vol zetten met kantoorplanten. U hoeft zich niet aan de stijl van het kantoor te houden en mag volledig zelf bepalen hoe u uw thuiswerkplek inricht. Inspiratie nodig voor meubelen voor uw werkplek? Ferbox helpt u graag verder met een ruim assortiment aan onder andere bureaustoelen en bureaus.

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om op te letten. Zo is het aan te raden om echt voor een aparte werkplek te zorgen. Werk bijvoorbeeld niet aan uw keukentafel. Daar heeft u vaak niet de juiste tafel of stoel om de hele dag mee achter de laptop te werken. Dat kan grote invloed hebben op uw gezondheid, met bijvoorbeeld klachten in de rug of nek als gevolg. Kies bijvoorbeeld voor een zit-stabureau. Lees hier welke voordelen een zit-stabureau voor u op kan leveren. Heeft u geen andere plaats om thuis te werken dan uw keukentafel? Zorg dan dat u deze wel goed inricht, bijvoorbeeld met de juiste bureaustoel.

Tips bij thuiswerken

Tenslotte zijn er nog een paar tips waar u rekening mee kunt houden wanneer u thuis werkt. Zo is het goed om regelmatig pauzes te nemen van uw werk als u met een beeldscherm werkt.  Werkgeversvereniging AWVN geeft als advies om niet meer dan vier uur per dag intensief te werken met een beeldscherm.

Een andere tip is om niet te lang achter elkaar te zitten. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen beveelt aan om om het uur het zitten twee of drie keer te onderbreken voor minimaal twee minuten per keer. Ga in de pauze bijvoorbeeld een rondje wandelen in het park of eet de lunch staand. Bovendien is het belangrijk de juiste werkhouding aan te nemen. Zet beide voeten op de grond, ga rechtop zitten en zit op ongeveer 40 tot 50 centimeter van het scherm af (Arboportaal, Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid)

Andere zaken waar u op kunt letten als u meubels gaat aanschaffen, zijn onder andere dat de rug- en armleuningen van uw bureaustoel verstelbaar zijn. Gebruik een los beeldscherm en losse muis wanneer u veel achter een beeldscherm zit. En voorkom bijvoorbeeld reflectie van de zon in het  beeldscherm waar u op werkt, zodat u gemakkelijker uw werk kunt verrichten.

Ferbox helpt u verder

Bij Ferbox kunt u terecht voor de meubels die u nodig hebt bij de inrichting van uw thuiswerkplek. U kunt kiezen voor geheel nieuwe meubelen of voor gebruikte of refurbished kantoormeubelen. Ook als u graag designmeubelen aanschaft, kan Ferbox u verder helpen. Als u op zoek bent naar accessoires voor het inrichten van uw thuiskantoor, biedt het assortiment van Ferbox u daar verder keuze in. U kunt de gehele collectie bekijken op de website.

Chat openen
Hallo 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp! ✅