Nieuws

Te warm op kantoor? Deze tips helpen

Het is halverwege juli en dat betekent vaak warm zomerweer. Heerlijk wanneer u buiten onder de parasol zit met een glas ijskoud water, maar wanneer u moet werken op kantoor kan het vervelend zijn. In onze blog geven we graag een paar tips waarmee u toch aan de slag kunt in uw (thuis)kantoor.

Op warme zomerdagen loopt het kwik al snel op op de werkplek. Hoe warm mag het maximaal zijn op kantoor? Daar zijn geen wettelijke grenswaarden voor, meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het Arboportaal. Er spelen namelijk meerdere factoren mee: denk aan de luchtvochtigheid en de mate van inspanning bij het werk. Wel worden er algemene regels benoemd om vast te stellen of de temperatuur niet te hoog of te laag is.

Hitte op kantoor

Een indicatie is dat de ideale temperatuur tussen de 23 en 26˚C is in de zomer. Als de temperatuur hoger is dan 26˚C is er sprake van lichamelijke belasting en is het belangrijk na te denken over extra maatregelen. Wanneer er licht fysiek kantoorwerk uitgevoerd wordt, staat er een maximum van 28˚C. Bij intensief lichamelijke inspanning is het maximum wel 26˚C (bij een voelbare luchtstroom). Wanneer u zeer lichamelijk inspannend werk uitvoert, mag het maar 25˚C zijn (bij een voelbare luchtstroom).

Via de online hittestress calculator van vakbond FNV krijgt u een indicatie of het te heet of te koud is. Gaat u aan het werk tijdens de warme zomerdagen en zoekt u manieren om de warmte tegen te gaan? Ferbox geeft u graag een paar tips om toch effectief te werken.

  • Eet en drink op de juiste manier

Iedereen weet het inmiddels wel maar het blijft ontzettend belangrijk: drink voldoende op een hete dag. Door genoeg te drinken krijgt uw lichaam namelijk de kans af te koelen. Het advies van het Voedingscentrum is tenminste 2 liter water te drinken per dag op een warme dag. Voeg stukjes fruit toe om extra smaak toe te voegen wanneer u alleen water wat saai vindt. Door er ijsklontjes bij te doen zorgt u voor nog meer verkoeling.

Eet verder ook geen zware maaltijden. De metabolisme in het lichaam neemt dan toe. Uw lichaam moet bij proteïne rijke maaltijden nog harder werken om het voedsel te verwerken. Probeer een lichte maaltijd, een fruitsalade bijvoorbeeld. Deze kan uw lichaam veel makkelijker verwerken en dat voorkomt dus meer warmteproductie. Groente en fruit zijn de beste opties als maaltijden tijdens de warme dagen.

  • Zorg voor het juiste meubilair

Zeker wanneer u veel zit aan uw bureau, is het handig te werken met het juiste meubilair. Kies bijvoorbeeld voor een bureaustoel zonder dikke stof, maar met een lichte stof. Hierdoor zit u comfortabeler en komt u de warme werkdag makkelijker door. Ferbox heeft nieuwe bureaustoelen in het assortiment, die ook perfect zijn voor zomers weer, tegen een mooie prijs.

  • Zet warmte-producerende apparaten uit

Zet apparaten die niet gebruikt worden uit. Apparaten als computers en kopieerapparaten zorgen namelijk voor extra hitte. En dat is niet nodig als niemand ze gebruikt.

  • Zet airco en ventilatie aan

Wanneer het warm is gaat in veel kantoren de airco gelukkig al aan. Heeft u niet die luxe of is het alsnog te warm? Plaats een extra ventilator met een flesje bevroren water ervoor, dat zorgt voor een extra koele luchtstroom. Heeft u geen grote ventilator? Geen probleem, tegenwoordig zijn er ook kleinere ventilatoren die u aan uw computer aan kunt sluiten. Zo heeft u er eentje helemaal voor uzelf.

Zet ook in de ochtend, wanneer het nog koel is, de deuren en ramen open. Let wel op dat u deze weer op tijd sluit zodat het binnen koeler blijft dan buiten. Probeer het zonlicht daarna ook buiten te houden: sluit de gordijnen of luxaflex.

  • Plaats meer kantoorplanten

In een vorige blog vertelden we u al over de vele voordelen van kamerplanten in het kantoor. Kantoorplanten verkoelen de ruimte in de zomer. Planten zweten namelijk, net als mensen. Ze laten overtollig water verdampen via de bladeren zodat ze afkoelen. En daarmee verkoelen ze gelijk de omgeving. Een goede tijd dus om meer planten in uw (thuis)kantoor te plaatsen.

  • Werk volgens een tropenrooster

Probeer eerder te werken met een tropenrooster: eerder beginnen en eerder stoppen. In de ochtend is het namelijk vaak nog koel en kunt u vol energie aan de slag. Dan bent u nog het meest productief in uw werk op een warme dag. Een bijkomend voordeel: u bent die dag eerder klaar en kunt zelf nog gaan genieten van de zon.

Chat openen
Hallo 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp! ✅